Aedviljad

Eestimaalased on alati armastanud kasvatada kõikvõimalikke juurikaid, mugulaid, köögivilju, puuvilju ja marju. Kuna enamus elanikkonnast elab linnades, kus peenramaad napib, on üha populaarsemaks muutunud ka erinevate viljapuude kasvatamine kortermajade tagahoovides, väiksed linnakasvuhooned ning lihtsamate köögiviljade kasvatamine koduaknal.

Eestlased armastavad väga kartulit ning eriti kõrgelt hinnatakse varasuvist noort kartulit, mis ei vaja koorimist ning mis on eriliselt hõrk tüki või, soola ja värske maitserohelisega. Paljud meie armastatud suvised hõrgutised nagu kukeseenekaste, kodujuustusalat või suitsulest lausa nõuavad kõrvale varajast kartulit. 

Eesti köögi lahutamatuks osaks on ka värske kurgi-tomati salat hapukoorega. Kuna Eesti suvi pole kuigi pikk, kasutab enamus inimesi tomatite ja kurkide kasvatamiseks kasvuhooneid, kuid üha enam linnainimesi kasvatab tomateid ka oma korterite aknalaudadel.

Väga armastatud on eestimaalaste seas ka kõikvõimalikud juurviljad – porgandid, redised, naerid ja kaalikad. Eriti populaarseks on viimastel aastatel muutunud peet, mis on tänu oma intensiivsele värvile ja magusale maitsele leidnud tee peente gurmee-restoranide menüüdesse ning tööstustes valminud põnevatesse toodetesse. 

Eesti suvi on ideaalne ka kõikvõimalike kaunviljade nagu herneste ja ubade kasvatamiseks. Samuti kasvatatakse ja süüakse siin meelsasti peakapsast, millest valmistatakse muuhulgas eestimaalaste pidulaudadel asendamatut hapukapsast, aga ka lillkapsast, lehtsalatit. 

Eestimaa aedadest ei puudu tavaliselt ka viljapuud ja marjapõõsad – kõige rohkem leidub õunapuid, mille viljadest valmivad hõrgud õunakoogid ja kompotid, aga millest saab valmistada ka nauditavat õunaveini ja Prantsuse toodangust sugugi mitte kehvemat kuiva siidrit. Samuti kasvavad meie aedades pirni-, ploomi-, kirsi-, kreegi- ja muud viljapuud, aga ka valge, punase- ja musta sõstra põõsad, tikrid, vaarikad, astelpajud ja palju muud. Koduköökides, tootmistaludes kui ka Eesti suurtööstustes valmistatakse neist marjadest maitsvaid moose, siirupeid ja muid maiustusi.

Eestimaalased kasvatavad oma aedades ja akendel meelsasti ka erinevaid ürte. Kõige levinuma maitserohelisena jõuab meie toidulauale till ja roheline sibul, aga ka petersell, murulauk, spinat, oblikas ning üha sagedamini ka erinevad vahemerelised maitsed nagu basiilik, tüümian, rosmariin jne.