Talle karree odrakruubi ja röst-köögiviljaga

4 inimest

Koostis

Tallekaree

  • 500 g tallekarreed
  • 20 g mädarõikajuurt
  • 4 viilu rukkileiba

Punase veini reduktsioon (kaste)

  • 50 g porgandit
  • 50 g sibulat
  • 30 g varssellerit
  • 2 küüslauguküünt
  • värsket tüümianit
  • 100 g taluvõid
  • 0,5 l punast veini
  • suhkrut-soola

Petersellijuurekreem

  • 200 g petersellijuurt
  • 50 ml vahukoort
  • 100 g taluvõid
  • soola

Odrakruup kitsepiima toorjuustuga

  • 60 g odrakruupi (eelkeedetud)
  • 20 g sibulat
  • 1 sl (20 g) kitsepiima toorjuustu
  • 2 cl valget veini
  • 10 g taluvõid
  • käharpeterselli

Röstitud porgand

  • 1 lilla porgand

Ahjutomat

  • Kirsskobartomatit üks kobar

Karulaugu aioli

  • 1 munakollane
  • 20 g mahedamaitselist sinepit
  • 50 ml õli
  • 1 sidrunisektor
  • karulauku

Valmistamine

Tallekaree

Lõika karree neljaks portsjoniks, kahe kondi jagu inimese kohta. Riivi peenelt mädarõikajuur, hõõru karree tükkidele, maitsesta soola ja värskelt jahvatatud musta pipraga. Purusta leivaviilud köögikombaini või sõrmede vahel peeneks puruks. Paneeri karreed leivapuruga. Aja pann korralikult kuumaks, lisa tilk õli ja tükike taluvõid, prae kergelt karree tükid pannil ja küpseta seejärel ahjus 185 kraadi juures ca 10 min (meedium) või meelepärase küpsusastmeni ja lase lihal paar minutit fooliumi all tõmmata.

Punase veini reduktsioon (kaste)

Pruunista köögiviljad pannil pooles koguses võis, lisa vein, tüümian ja veidike suhkrut, keeda kuni veini kogus on vähenenud kolmandikuni. Kurna läbi sõela. Lisa ülejäänud või, maitsesta.

Petersellijuurekreem

Koori petersellijuur ja lõika väikesteks kuubikuteks. Prae kuubikud kergelt võis, kuid ära pruunista, lisa vahukoor ja hauta kaane all madalal kuumusel, kuni petersellikuubikud on pehmed (kahvliga vajutades õrnalt lagunevad). Püreesta köögikombainis.

Odrakruup kitsepiima toorjuustuga

Pruunista sibul kergelt võis, lisa valge vein, kuumuta paar minutit ja lisa kruubid. Kuumuta veidi kogu aeg segades, keera kuumus madalale. Lisa toorjuust ja peeneks hakitud petersell.  

Röstitud porgand

Koori porgand ja lõika ca 0,5 cm paksused rattad. Keeda soolaga maitsestatud vees ca 15 min. Tõsta jäävette  jahtuma. Rösti porgandeid pannil mõlemalt poolt 3 minutit.

Ahjutomat

Lõika kolm varre külge kinnitatud tomatit  portsjonile. Maitsesta soola ja pipraga ning piserda  peale veidikene oliivõli,  küpseta ahjus 150 kraadi juures ca 20 min.

Karulaugu aioli

Püreesta karulauk õliga kannmikseris kuni auramiseni. Mikserda munakollane ja sinep ning lisa peene joana karulauguõli kuni mass pakseneb, maitsesta lõpus soola ja sidrunimahlaga.

 

Võta kapist oma lemmiktaldrik ja meisterda sellele komponentidest meelepärane  portsjon.

Retsepti koostas

Hannes Kalle

Event Catering peakokk

„Minu vanaema oli pärit Hiiumaalt ja sealt kaasa saanud toidu valmistamise traditsioonid. Ta hoidis meie toidulaua mitmekülgsena, üllatades ja joovastades mu maitsemeeli. See oligi see säde, mis sütitas tule mu teekonna alguseks. Läbi aja on mind saatnud uudishimu teadmiste järgi nii tooraine kui tehnoloogiate vallas ning kuidas teha erinevatele inimgruppidele süüa.

Heast toorainest, värsked, rikkalikud ja julged maitsed on need, mida ma teen ja teha armastan, hoides elamuse kvaliteeti hoolimata aplate suude kogusest. Vaid parimat!“

Praetud kohafilee suviste vanilli-köögiviljade ja kõrvitsapüreega

4 inimest

Loe veel

Sügisesed toidud

Loe veel