Toit tööstustest

Eestis tegutseb ühtekokku ligi 450 toidutööstusettevõtet, mis annavad tööd ligi 13 000 inimesele. Ligi 70% toidutööstuste toodangust jõuab eestimaalaste toidulauale, kolmandik aga eksporditakse naaberriikidesse ja kaugematesse sihtkohtadesse. 

Kvaliteetse toidu teekond algab hoolikalt valitud toorainest – olgu selleks siis värske ja 100% antibiootikumivaba toorpiim, kvaliteetse kohaliku söödaga toidetud loomade liha või lähedal asuval põllul kasvav vili. Toidutootjad kannavad hoolt ka selle eest, et tooraine päritolu oleks võimalikult hästi tuvastatav.

Moodsad Eesti toidutööstused kasutavad kaasaegset tehnoloogiat, mis tagab selle, et nii tootmine kui ka toodete logistika on võimalikult kiire, automatiseeritud, hügieeniline ning avaldab võimalikult vähe mõju keskkonnale. Iga suure tööstuse juurde kuulub lisaks tootmis- ja pakendamismasinatele ka hästivarustatud labor, kus töötavad spetsialistid, kes valmistavad uusi põnevaid tooteid ning jälgivad hoolega toodangu kvaliteedinäitajaid. 

Eesti toidutööstused on teinud ulatuslikke investeeringuid, et  tootmistingimused viia vastavusse Euroopa Liidu hügieeninõuetega  - tänane toidutööstus ei jää hügieeninõuetelt alla operatsioonisaalile ega farmaatsiatööstusele. Tootmisruumid on põrandast laeni täiesti puhtad ning siseneda tohib vaid eririietuses. Lisaks sellele, et ranged nõuded tagavad toiduohutuse, püsib toit kauem värske ilma säilitusaineid lisamata.  

Kuigi toidutööstuste peamine eesmärk on tagada kõrgekvaliteediliste põhitoiduainete kättesaadavus taskukohase hinnaga, siis üha rohkem pööratakse tähelepanu ka toidu kõrgele toiteväärtusele, kasulikkusele ja Eesti perede toidumenüü mitmekülgsusele. Eesti tarbija on väga terviseteadlik, mistõttu püüdlevad toidutööstused ka selle poole, et toit oleks võimalikult naturaalne, kunstlike lisaaineteta ning ei sisaldaks ülemäära palju soola ega suhkrut, et toidu toorainesisaldus oleks võimalikult kõrge. 

Eesti toidutööstused jälgivad mitmeid riiklikke standardeid, millest paljud on seotud pakendimärgistusega – nimelt peab pakend andma tarbijale loetaval ja arusaadaval moel informatsiooni toote koostise ja päritolu kohta. Lisaks kasutavad tootjad mitmeid toidumärgiseid, mis aitavad tarbijal toidukaupades paremini orienteeruda. Tutvu toidumärgistega siit.

Toit kohvikutes ja restoranides

Loe veel