Chaga Health

Tõrvas toodetakse chaga-eliksiiri, mida maailm pikisilmi oodanud on

Tõrvas asuvas tootmiskompleksis valmistatakse eliksiiri, mille peamine koostisosa on siinsamas metsades kasvanud must pässik ehk chaga. Eliksiir jõuab rohkem kui 20 riiki üle maailma ning tutvustab Eesti lugu puhta looduse, sajandivanuse retsepti ja tänapäeva teaduse koostöö kaudu.

Chaga Healthi turundusjuhi Kristiina Kullo sõnul oli immuunsüsteemi tugevdavate omadustega must pässik teada juba meie esivanematele, kuid on nüüd taas avastatud meditsiiniseenena. „Tarneahelad muutuvad, sest seni tootis Hiina 90% maailma seentest, sh meditsiiniseentest. Maailma tervishoiu- ja väärtuste kriis on juba praegu seda osakaalu vähendanud, sest ettevõtted otsivad alternatiivseid toormeallikaid. Seentel on vaja kasvamiseks puhast keskkonda, mistõttu näeme siin enda võimalust, sest Eesti puhas keskkond eristub tugevalt ülejäänud maailmast,“ ütleb Kullo.

Just Eesti kasemetsades on seene kasvamiseks ideaalsed tingimused. „Selleks, et tulla toime kasvava nõudlusega eliksiiride vastu, oleme algatanud ka chaga-kasvanduste rajamise Eestisse, mis annab metsaomanikel võimaluse oma metsades chaga’t kasvatada ning seeläbi metsast tulu teenida ilma seda maha raiumata. Chaga-kasvanduste rajamisega kindlustame selle, et eliksiiride jaoks vajaminev tooraine on meil ka aastate pärast olemas. Teeme tööd selle nimel, et jõuda viie aasta pärast seisu, kus oleme varustatud 1000 tonni toorainega aastas ja seda nii 30 aasta jooksul,“ avaldab Kullo.

Seenest eliksiiri tegemine nõuab Kullo sõnul palju käsitööd, samuti peab silmas pidama rangeid kvaliteedi- ja sertifikaadinõudeid. „Tootmine algab tooraine varumisega ning eelistame selleks võimalusel Lõuna-Eestist, meie tehase lähistel tegutsevaid ravimtaimede korjajaid, mesinikke ja metsaomanikke. Tootmisele eelneb ettevalmistus, kaalumine, ravimtaimede ja chaga ekstraheerimine. Seejärel eliksiiride valmistamine, villimine, pakendamine ja taas kvaliteedikontroll,“ ütleb Kullo.

Kullo sõnul teeb eestimaise toidu eriliseks just see, et seda valmistatakse puhtast keskkonnast pärit toorainest. „Praegu on see maailmas äärmiselt suur konkurentsieelis. Üha rohkem hinnatakse mahedat eluviisi ja mahetoitu. See on üleilmne muutus mõtteviisis ja väärtustes, kus Eestil on võimalus olla liider,“ tõdeb ta.

Vaata videost, kuidas musta pässikut korjatakse.

Avatud toidutööstuste nädal toimub Eesti Toiduainetööstuse Liidu, Maaeluministeeriumi ja Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja koostöös. Avatud toidutööstuste nädala korraldamist rahastatakse turuarendustoetusega.