Farmi Piimatööstus

Farmi Piimatööstus investeerib keskkonnasõbralikku tootmisesse

Kuus ligi 4500 tonni piimatooteid valmistav Farmi Piimatööstuse Jõhvi tootmisüksus vähendab jõudsalt plasti hulka, mida pakendamisel kasutatakse.  

Farmi piimatööstuse Jõhvi tootmisüksus võtab päevas vastu umbes 220 tonni toorpiima, mis  pärineb põhiliselt Lääne-Virumaa ja Jõgevamaa piimafarmidest. Põhjalikult kontrollitud toorainest toodetakse mitmesuguseid piimatooteid, mille hulgas on Farmi palavalt armastatud maapiim ning keefir, hapukoor, pett, kodujuust, jogurt, kohupiim, kohukesed ja toorjuust. „Avatud toidutööstuste nädal ja kõik teised linnainimesi maale lähendavad ettevõtmised aitavad meil paremini mõista toidu saamislugu ning seda, kui oluline on meie oma kodumaine puhas toit,“ sõnas Farmi turundusjuht Helen Ojamäe.

Juba sajandeid eestlaste toidulauale kuulunud piimatooted on ka lähinaabrite seas populaarsed. „Eesti toorainest valmistatud Farmi piimatooted jõuavad ka Soome, Rootsi ja Läti elanike toidulauale. Suurimad ekspordiartiklid on jogurtid, mida Farmi toodab suurtele kaubanduskettidele nende oma kaubamärgi alt. Seega saab paljude Põhjamaade kaubanduskettide valikust head eestimaist jogurtit,“ lausus Ojamäe.

Farmile on südamelähedased keskkonnahoiuga seotud teemad ja seetõttu on ka paljud viimased investeeringud keskendunud just keskkonnasäästlikumale tootmisele. „Näiteks eelmisel aastal võtsime purepakkidel kasutusse 25% kergema korgi, millega hoiame kokku 18 tonni plasti, ning kevadel muutsime Farmi jogurtite pakendit, kasutades nüüd topsi, mis sisaldab 20% vähem plasti,“ rääkis Ojamäe.

Tema sõnul teeb Eesti toidu eriliseks kohaliku tooraine kasutamine ja lühike tarneahel, tänu millele jõuavad kaubandusse väga värsked tooted ning lai sortiment erinevaid tooteid. „Piimatoodete puhul ei kasuta me keemilisi säilitusaineid, mistõttu võib öelda, et eestimaised piimatooted on naturaalsed ja läbivad ainult toiduohutuse tagamiseks vajalikke tehnoloogilisi protsesse. Eestis juuakse aastas ära 100 miljonit liitrit piima ehk igaüks meist joob vähemalt klaasi piima päevas, mis kinnitab eestlaste piimaarmastust. Sellest annab tõestust ka lai piimatoodete valik, milletaolist ei leidu kusagil mujal,“ arvas Ojamäe. 

Vaata videost, kuidas piima töödeldakse ja pakitakse.

Avatud toidutööstuste nädal toimub Eesti Toiduainetööstuse Liidu, Maaeluministeeriumi ja Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja koostöös. Avatud toidutööstuste nädala korraldamist rahastatakse turuarendustoetusega.