Heimon Kala

Heimon Kala kannab edasi saarlaste traditsioone

Eesti suurimast avamere forellikasvandusest jõuavad eestimaised kalatooted kohalike toidulauale, aga ka enam kui 30 teise riiki.

Kvaliteetsete kalatoodete valmistamine saab alguse kohalikust toorainest. „Hoiame kala alati aukohal, seetõttu kasvatame suurema osa oma punasest kalast ise; nii saame alati olla kindlad kala kvaliteedis ja värskuses,“ sõnab Heimon Kala turundusjuht Katri Voika. Heimon Kala Saaremaal asuv avamere forellikasvandus on nimelt Eesti suurim. Samuti tagab oma kasvandus kala väga kiire töötlemise – kala fileerimisest pakki saamine võtab koos soolamise, suitsutamise, viilutamise ja pakendamisega aega 48 tundi.

Saaremaa tootmiskompleksis töödeldakse kala algusest lõpuni – fileed kas maitsestatakse või suitsutatakse, sealsamas ka pakitakse. „Oleme võimelised tootma päevas ligikaudu 20 000 väikest jaepakendit. Soolame päevas 5000 kg ning suitsutame 1000 kg kala. Kulinaariatoodete tehasepoolel panevad saare naiste nobedad näpud päevas karpi ligi 250 kg räimerulle. Samuti toodame seal eelküpsetatud forellipalle ning forellikotlette, ligi 700 kg päevas,“ avab Voika kodumaise kalatööstuse numbreid.

Saaremaalaste jaoks on kala olnud ajalooliselt oluline ning midagi palju rohkemat kui lihtsalt osake toidulauast.  Seda väärtust hindab ka Heimon Kala. „Tahame, et kala oleks võimalik puhta südamega süüa nii praegu kui aastate pärast. Selleks oleme võtnud eesmärgiks kasutada Heimon Kala pakendites võimalusel keskkonnasäästlikke materjale. Samuti astume samme keskkonnamõjude vähendamiseks nii kasvandustes kui ka tootmises – näiteks aitavad seda saavutada investeeringud tänapäevastesse pakkemasinatesse ja päikeseenergia kasutamine,“ ütleb Voika.

Vaata videost, kuidas valmivad kalatööstuses kodumaisest forellist hõrgud tooted.

Avatud toidutööstuste nädal toimub Eesti Toiduainetööstuse Liidu, Maaeluministeeriumi ja Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja koostöös. Avatud toidutööstuste nädala korraldamist rahastatakse turuarendustoetusega.

Saaremaa Lihatööstus

Loe veel