Kolmapäev 22. september

22. september Ternespiima teemapäev

22.09.2021 kell 17
Jakob Hurda saalis ja ülekanne ERMi e-kanalites
Osalemine on tasuta.

 

Seminari ettekanded

  • Seminari alustab kell 17  ERMi teadlane Anu Järs, kes teeb ettekanne „Ternespiimaroad meie toidulaual ajaloolises vaates“. Ternespiima kasutati toiduks kogu Eestis, see oli nii eesti talurahva, eestirootslaste kui baltisakslaste menüüs, seda sõi nii kõrgklass kui lihtrahvas. Kokaraamatute, ajalooliste ja etnograafiliste allikate põhjal annab ettekanne ülevaade ternespiimatoitudest läbi kahe sajandi.
  • Teine ettekanne teemal "Ternespiimast ja ternespiima toodetest" räägib ternespiima kasutamisest tänapäeval toidutööstuses. Antakse ülevaade lehma ternespiima koostisest, selles olevatest bioaktiivsetest ühenditest. Tutvustatakse Teadus ja Tegu OÜ poolt valmistatavaid ternespiima pulbritooteid ja vastava kasutamise ja tootearenduse perspektiive. Ettekandjad Väino Poikalainen ja Lembit Lepasalu ettevõttest Teadus ja Tegu.
  • Kolmanda ettekande peab teemal "Ternespiima  väärindamine kaasaegse loodusteaduse abiga" Andres Männik Icosan Cell Factroy OÜ-st. Esineja käsitleb üldarusaadavas keeles kuidas kaasaegsed teadmised molekulaarbioloogia, biokeemia  ja immunoloogia vallas võimaldavad meil paremini mõista, millest tulenevad ternespiima tervislikud ja kasulikud omadused ning samuti kuidas biotehnoloogiliste manipulatsioonidega on ternespiima võimalik uut moodi väärindada. Juttu tuleb ka Bioblocki arendusloost.
  •  
  • Ettekannetele järgneb arutelu, mida juhib Illari Lään.
  •  
  • Rohkem infot ja registreerimine SIIN

Eesti Rahva Muuseum
Muuseumi tee 2
60532 Tartu