Valio

Valio teeb kodumaisest piimast iga kuu ligi 8000 tonni piimatooteid

Piima teekond pudinguks või juustuks saamiseni algab kohalikest farmidest – nimelt hangib Valio kogu oma toorpiima Eesti põllumeestelt. Kahes tehases saavad toorpiimast mitmesugused piima- ja juustutooted.  

Valio Eesti tooted on valmistatud ainult kvaliteetsest ja kontrollitud toorpiimast.

„Kõik algab ikka sellest, et kontrollime toormaterjali ehk piima, mille jaoks teeme analüüse juba farmis enne piima autosse võtmist. Analüüse teeme ka tehasesse saabuvale piimale, pooltootele ning valmistootele, et tagada piimatoodete kvaliteet,“ rõhutab Valio Eesti turundusjuht Nele Jõemaa. „Eesti toidutööstused panustavad väga palju sellesse, et tootmistingimused oleksid suurepärased ja lõpptoodang võimalikult hea kvaliteediga,“ kiidab Jõemaa ka kolleege. Ka Valio investeerib pidevalt tootmise kaasajastamisesse ning kvaliteedi parandamisesse, samuti panustab ettevõte töötajate väljaõppesse ja oskuste arendamisse.

Valio tegutseb Eestis kahes tootmisüksuses – Tartu külje all Laevas ning Võrus. Laeva tehases tegutseb pidevalt üle 260 töötaja, kes kannavad hoolt selle eest, et piimatooted retsepti järgi valmiksid ja tarbijateni jõuaksid. Võru juustutööstus on aga üks Võrumaa suurimaid tööandjaid, andes tööd ligi 180le inimesele.

Ka tootmismahud on Valio Eesti tehastes märkimisväärsed. Laeva tehases valmib ühes kuus enam kui 7000 tonni jagu piimatooteid – kokku üle 220 erineva toote. Võru juustutööstus valmistab iga kuu ligi 80 toodet mahus 900 tonni.

Küll aga ei täida Valio piimatooted tonnide viisi ainult eestlaste kõhte, vaid valmistavad rõõmu ka välismaal. „Ekspordime suure osa Valio Eesti toodangust, millest palju läheb lähiriikidesse, aga ka eksootilisematesse kohtadesse, näiteks Kanadasse, Itaaliasse, Maltale ja Kreekasse,“ ütleb Valio Eesti turundusjuht Nele Jõemaa.

Nii kohalikule kui ka eksportturgudele tooteid valmistades lähtub Valio traditsioonidest ja tuttavatest maitsetest, unustamata seejuures siiski pakkumast ka põnevamaid maitseid.

„Meil on tõesti palju häid kohalikke tooteid, mida on aastakümneid tehtud ning mida eestlased siiani kõrgelt hindavad, aga üha enam proovib eestlane rõõmuga ka erinevaid uusi maitseid, mis on pisut eksootilisemad,“ selgitab Jõemaa.

Vaata videost, milline on piimatööstuse igapäev.

Avatud toidutööstuste nädal toimub Eesti Toiduainetööstuse Liidu, Maaeluministeeriumi ja Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja koostöös. Avatud toidutööstuste nädala korraldamist rahastatakse turuarendustoetusega.