2018 - PÄRNUMAA MAITSETE AASTA PROGRAMM
Toit on tänaseks saanud üheks oluliseks riigi, aga ka piirkonna sümboliks. Inimesi huvitab üha rohkem, kust nende laual olev toit pärit on, milline on selle toidu saamise lugu ning kes ja kuidas selle valmistanud on. Eestis osatakse kasvatada head toorainet ning teha sellest maitsvaid ja omanäolisi roogasid. Ka Eesti erinevate piirkondade toidul on olemas oma lugu, seda on vaja lihtsalt paremini esile tõsta. Kui seda hästi teha, annab see olulise panuse kohaliku ettevõtluse elavdamiseks just maapiirkondades.
Seetõttu on Maaeluministeerium algatanud traditsiooni valida igal aastal välja üks Eesti toidu piirkond ning kuulutada välja selle piirkonna maitsete aasta.
2016. aastal valiti esimeseks toidupiirkonnaks Hiiumaa, 2017. aastal kandis tiitlit Peipsimaa ja 2018. aastal Pärnumaa. 2019. aasta kevadel antakse toidupiirkonna sümboliks olev rändkahvel üle Vana-Võromaale.
Toidupiirkonna tiitel annab külalistele Eestist ja väljastpoolt veel ühe olulise põhjuse, miks just sellesse Eesti piirkonda reisida ning kohalikele tegijatele on maitsete aasta lisaks tunnustusele ka innustuseks uute toodete ja lahenduste loomisel.
Eesti toidu piirkonna külastaja jaoks tähendab maitsete aasta seda, et terve hooaja vältel on kohalik toit erilise tähelepanu all ning ettevõtjad panustavad sellesse, et toidupiirkonda külastades on kohalikud maitsed leitavad nii kohvikutest, restoranidest ning poeletilt kui ka hooaja jooksul toimuvatelt toidusündmustelt ning kultuuriüritustelt.
Rohkem infot sündmuste ja 2018. aasta toidupiirkonna Pärnumaa kohta leiate Pärnumaa maitsete veebilehel https://www.visitparnu.com/maitsed
Pärnumaa maitsete aastat rahastatakse Eesti maaelu arengukavast 2014–2020.