2020 Haapsalu ja Läänemaa
Eesti toidupiirkond 2020 – Haapsalu ja Läänemaa.
Rohkem infot toidupiirkonna kohta leiad SIIT
Kas teadsid, et:
- Haapsalu on Eesti vanim kuurort, mida iseloomustab mitmekesine kultuuriürituste valik ja 19.sajandi algusest vohav kohvikukultuur, mis viimastel aastatel on jõudsalt edasi arenenud. Omanäolisi väikseid kohvikuid täis pikitud Haapsalu elab rahulikus tempos, millesse toovad elavnemist rahvarohked suveüritused. Olgu see siis hea Itaalia vein, jazz, ameerika auto või jooga – kõige sellega on alati kõrvutatud siinsete kokkade poolt valitud maitsed. Romantilised hommikud kohvikus, brunchid, tänavatoit, õhtusöögid – kõige selle peale võib vabalt hüüda - elu on pidu!
- Ligi kolmandik Läänemaa territooriumist on kaitse all, olles sellega Eestimaa kaitstavaim maakond. Loodusega ühes rütmis toimetavad Läänemaal mitmed väiketootjad, et tagada tarbijale puhas tooraine ja ehedad maitsed. Üha enam hinnatakse kohalikku, lühikese tarneahelaga toitu. Väheviljakas pinnas on õpetanud leidma toidulauale lisa ulukite, metslindude, rannikumere kala, marjade ja seente näol ning tänapäeval kasutatakse vanade traditsioonide kohaselt toiduvalmistamisel muuhulgas ka looduslikke toidutaimi nagu must leeder, põldmari ja angervaks.
- Läänemaa on tuntud Eestis unikaalse rannarootslaste kultuuri poolest, millel on tugevad mõjutused Läänemaa toidu-ja elukommetele. Lisaks kakskeelsetele kohanimedele Vormsil, Osmussaarel ja Noarootsis, leiab rannarootslaste toidutraditsioonide jälgi tänapäevas kohalike toidulaualt, väikestelt rannikufestivalidelt ning kaasajastatud retseptide näol, mille algsest kujust on möödunud mitu põlvkonda arengut ja toidutrendide muutust. Siit on alguse saanud 1781.aastal ilmunud mahukas esimene eestikeelne kokaraamat “Köki ja Kokka Ramat”, mille rootsi keelest tõlkis Noarootsi Püha Katariina koguduse õpetaja Johann Lithander.
www.visithaapsalu.com/maitsed FB: Visit Haapsalu Instagram: Visit Haapsalu
www.laanemaatoit.ee FB: Haapsalu ja Läänemaa maitsed
Foto: Merilin Kaustel-Lehemets