2021 Põhja-Eesti
Põhja-Eesti toidupiirkond on Tallinna ümbruses Rae ja Jõelähtme vallad, edasi põhjarannik kuni Kundani. Sisemaal ulatume Kose, Rakvere, Väike-Maarja, Tapa ja Järva valdadeni. Meie piirkonda seob ühine toidupärimus ja toredate toidutootjate võrgustik.
Tunnuslausega “Paepealsed maitsed” soovime rõhutada seda, et meie toit saab alguse pinnasest. Elame paepealsel rannamaal, kus paekivi on näha ja käega katsuda. Sisemaa paepealseid katab moreen ja paksem mullahorisont. Pandivere oma õhukese pinnakattega kogub põhjavett karbonaatsete kivimite rüppe. Kõrgustiku jalamil avanevad allikad toidavad arvukaid jõgesid. Vesi teeb oma igapäevast kulleritööd – kannab taimede ja loomade ja meieni selles lahustunud paemineraalid. Tulge ja proovige meie kohalikku toitu – paepealseid maitseid!
Põhja-Eestile iseloomulikud toidud on kindlasti kala, aga ka kartul ja oder. Samuti on piirkonna omapäraks viinatootmine ja sellega kauplemine, eriti põhjarannikul. Just siinkandis on mõisates levinud triiphooned, kus kasvatati toitu, aga ka nauditi kohvijoomist. Eesti talurahvas kasutas suviti toiduvalmistamiseks suvekööke ja need olid kõige kauem kasutuses just siin – Põhja-Eestis.
Kutsume sel aastal Põhja-Eestit avastama. Tulge Lahemaale, sel aastal on rahvuspargi juubel ja siin on toredad mõisad, kus pakutakse kohalikku toitu – Sagadi ja Palmse. Lisaks kaunilt renoveeritud Anija mõis, Jäneda mõis kus samuti pakutakse kohaliku toitu. Mitmete meie tootjate juures saab külas käia, näiteks kulgeb Eesti Veinitee läbi Põhja-Eesti. Meil on lisaks mõisatele ka fantastilised turismitalud, kes pakuvad ehedaid elamusi ja kohalikku toitu.
Avastamist on palju, põhjalikumalt saab meist lugeda https://kohaliktoit.arenduskoda.ee/