Ma armastan Eesti jogurtit
Juhan Särgava – Saidafarm OÜ juhataja
Kui ma mõnikümmend aastat tagasi esimest korda Eesti jogurtit maitsta sain, ei osanud ma sellest väga pidada. Kuid kuna olen pühendanud oma elu piimatoodete valmistamisele, siis on puhtast lehmapiimast valmistatud mahedast vaniljejogurtist saanud tänaseks minu vaieldamatu lemmiktoiduaine.
Jogurt on minu hinnangul eriline just seetõttu, et selles sisalduvad bakterid muudavad selle sõbralikuks seedimisele, mis on muuhulgas kasulik inimestele, kes on piima suhtes tundlikud või ajapikku sellest võõrdunud. Bakterid muudavad piimasuhkru teisteks meile kasulikeks ja vajalikeks toitaineteks. Jogurt on muuhulgas rikkalik kaltsiumi poolest ning sisaldab ka inimorganismile vajalikku piimavalku. Jogurtit ja jogurtisse lisatavaid piimahappebaktereid on uurinud ja arendanud nii meie kui ka maailma teadusinstituudid, mistõttu on mitmed tooted ka erinevate kasulike lisaainete ja vitamiinidega rikastatud.
Jogurt on tänuväärne toiduaine, mida on õige bakteri olemasolu korral võimalik valmistada ka kodus. Seetõttu on selle tootmine jõukohane ka algajatele piimatöötlejatele, kes astub esimesi samme, et maitsvaid piimatooteid turule tuua. Eestimaa kaupluste jogurtilett, kus leidub sadu erinevate maitsetega jogurteid, on rikkalikum enamike maailma riikide poodide jogurtivalikust.
Kuigi kauplustes kohtame ka vaarika, maasika, banaani, astelpaju ja muude maitsega jogurtid, siis jõuan ikka tagasi selle kõige algupärasema, naturaalse mahevanilje kaunaga maitsestatud vaniljejogurti juurde, milles ei ole ühtki säilitusainet, tärklist, piimapulbrit ega muud kaasajale iseloomulikku lisandit. See on minu arvates kõige õigem Eesti kodukandi maitse. Mulle maitseb jogurt nii iseseisva toiduna kas hommikusöögi või keskpäevase vahepalana, koostisosana erinevates küpsetistes kui ka hea kerge magustoiduna pärast külluslikku õhtusööki.