Ma armastan Eesti kurki
Raili Mengel – MTÜ Eesti Maaturism tegevjuht
Eestis, eriti Tahkurannas, kasvatatud kurk on minu vaieldamatu lemmik! Suhtun kurki lausa aupaklikult, sest olen kurgiga olnud seotud juba lapsepõlvest. Nimelt olen pärit Pärnumaalt, Romantiliselt Rannateelt, Tahkurannast, mis on läbi aegade olnud tuntud kurgikasvatuspiirkond ning siit on pärit ka üks kurgisort – Tahkuranna muuromi.
Kurk on olnud minu pere ja kodukandi rahva jaoks elatusallikaks, see on tänaseni minu kodukandis päevakohane teema – korraldame alates 2010. aastast igal aastal 20. augustil Hapukurgifestivali.
Minul isiklikult ei saa kurgist kunagi isu täis. Söön kurki kuni tänase päevani meeleldi ja nö igas olekus – värskelt, salatina, soolatuna, marineerituna, hapendatuna. Olen lugenud, et kurgil on mitmeid tervistavaid omadusi. Vähese veejoojana söön sageli hoopiski kurki, sest kurk koosneb ligikaudu 90% veest. Palju vett ja vähe kaloreid loob eeldused ka kurgi abil salenemiseks. Kurk sisaldab palju vitamiine (A, B, C) ja ohtralt ka magneesiumi. Ja mis peamine - kohalik kurk lihtsalt maitseb mulle!
Ise ma kurke talvevarudeks ei tee, sest söön meeleldi oma kodukandi kurgimeistrite tehtut. Olen pigem teadlik eestimaisest toorainest valmistatud toote tarbija ja eelistan võimalusel väiketootjaid ning kindlat kvaliteeti.
Jagan Teiega oma kodukandi inimeste, kurgimeistrite Inge Must ja Marje Pajusalu retsepte www.rannatee.ee/retseptiraamat, mida kõige paremini oskavad valmistada kahtlemata meistrid ise. Seda kinnitab asjaolu, et neid on erinevatel aastatel tunnustatud ka Parim Maitse tiitliga!