Ma armastan Eesti tuulehaugi
Martin Breuer – Pädaste mõisa ja restorani Alexander peremees ning Eesti toidu fänn.
Mis puutub toitu, siis on mul on mõningane nõrkus tagasihoidlike ja ka ärapõlatud asjade suhtes. Olendid, mis on sageli lähemal vaatlusel täis hiilgust ja ilu. See kirjeldab täpselt ka mu suhet tuulehaugiga. Kui ma esimest korda Eestisse alles jõudnuna puutusin kokku selle kalaga, siis mind peletas luude rohekassinine värv ning ma ristisin ta Tšernobõli kalaks. Kui valesti võisin ma arvata, et alahindasin seda suurepärast kala!
Alles hiljem avastasin ma kala imelise maitse; jah, see on täis väikseid luid, kuid oodake vaid kuni osavad käed kala fileerivad. Fileel on mõnus tekstuur ning rasvasuse ja kalamaitse suurepärane kombinatsioon loovad ainulaadse tasakaalu, kui seda serveeritakse õrnalt happelise kastme või ainult sidruniviiluga.
Tuulehaug näeb erinevalt makrellist suurt vaeva, et jõuda mais ja juunis pärast pikka teekonda Atlandi ookeanist mööda madalaveelist rannajoont meie rannikutele. Minu jaoks on tuulehaug üks imelisemaid naudinguid, mis rikastab meie kulinaarset maastikku ja on väärt ootamist. Ma kuulutan oma armastust!