Põrsasült mädarõikavahuga
10 inimest
Koostisosad
- 1 põrsajalg
- 1 põrsakoot
- 200 g kondist põrsaliha
- 2 sibulat
- 2 küüslauguküünt
- 1 porgand
- 5 tera musta pipart
- 3 tera vürtspipart
- 1 loorberileht
- soola
- 3 l vett
- 2 sl mädarõika marineerimisvedelikku
- 60 g vahukoort
- 2 g kuivatatud rukkililli
Valmistamine
Pese liha ja aseta külma veega keema. Kui vedelik on keema tõusnud, eemalda vaht. Keeda tasasel tulel, nii et leem vaevu keeks. Koori porgandid, lõika ratasteks. Sibulal lõika otsad, kuid ära koori.
Umbes tund pärast keema tõusmist lisa sibulad, küüslauguküüned ja porgandirattad. Porgandirattad võid eelnevalt kuival pannil kergelt pruunistada. Keeda tasasel tulel, kuni liha kontide küljest lahti lööb. Sool ja vürtsid lisa 10–15 minutit enne keetmise lõpetamist.
Kurna leem, liha lõika terava noaga väikesteks tükkideks. Pane lihatükid ja leem uuesti potti, sega ja lase veel kord hetkeks keema tõusta. Maitsesta lõplikult. Tõsta saadud mass pitsidesse ja pane jahedasse tarretuma. Vahusta vahukoor ja sega hulka mädarõikamahl ja sool. Saadud vaht pigista pritskotist süldile.
Kaunista rukkilille kroonlehtedega.
Süldi valmistamiseks kulub vähemalt 3-4 tundi, ning tarretumiseks 4 tundi. Tasuks meeles pidada et keevale süldile ei tohi lisada külma vett, kuna see muudab süldi halliks.