Sügisene salat Tallinna vürtsikilu, tillimajoneesi ja porgandikreemiga
3 inimest
Koostisosad
Vürtsikilu
- pool karpi Tallinna vürtsikilu
- 3 värsket kartulit
- 4 viilu must leiba
- Röstitud peet
- 1 väike punane peet
- õli
- meresoola
Porgandikreem
- 3 porgandit
- 1 väike sibul
- 50 g võid
Tillimajonees
- 2 munakollast
- 150 ml õli
- pundike tilli
- soola, suhkrut
- mõned tilgad sidrunimahla
Valmistamine
Porgandikreemi valmistamiseks koori porgandid ja sibulad ning tükelda viiludeks. Sulata poti põhjas 1 sl võid ja kuumuta selles sibul, kuni see muutub klaasjaks. Lisa porgand ja kuumuta läbi. Lisa vett niipalju, et porgand oleks kaetud ja hauta tasasel tulel, kuni porgand on pehme. Püreeri segu saumikseriga ning lisa juurde allesjäänud või. Maitsesta soolaga.
Lõika punane peet pooleks ja nirista peale õli ning kata meresoolaga. Mässi peet fooliumisse ja küpseta ahjus 160 kraadi juures umbes tunnike, kuni peedid on pehmed
Tillimajonees valmistamiseks haki till hästi peenikeseks ja lisa munakollased. Vahusta saumikseriga lisades juurde peene nirena õli. Ole õli lisamisel ettevaatlik, liiga palju korraga valades läheb majonees tükki. Maitsesta soola, suhkru ja tilgakese sidrunimahlaga.
Leivast võid lõigata meelepärased tükid või hoopis riivida ja kuumal pannil läbi röstida.
Värsked kartulid keeda vahetult enne serveerimist.
Serveerimisel aseta taldrikule esmalt täpikestena porgandikreem, sinna vahele ebakorrapäraselt peedid ja kartulid. Siis säti kartulite juurde puhastatud vürtsikilud ning viimasena tõmba taldrikule triibud või täpid tillimajoneesiga. Kaunista meelepärase maitserohelise või salatilehega.
Retsepti koostas
Kristi Tiido
Tallinna Teeninduskool kutseõpetaja, EuroSkills kokaekspert
„Eesti toit - see on kõik ,mida Eestis kasvatatakse. Räim ja kilu on rannarahva laual olnud sajandeid ning tänapäevalgi au sees. Lihtne kooslus vürtsikilust, keedetud kartulist ning mustast leivast veidike tänapäevasemas vormingus.“