Talle karree odrakruubi ja röst-köögiviljaga
4 inimest
Koostisosad
Tallekaree
- 500 g tallekarreed
- 20 g mädarõikajuurt
- 4 viilu rukkileiba
Punase veini reduktsioon (kaste)
- 50 g porgandit
- 50 g sibulat
- 30 g varssellerit
- 2 küüslauguküünt
- värsket tüümianit
- 100 g taluvõid
- 0,5 l punast veini
- suhkrut-soola
Petersellijuurekreem
- 200 g petersellijuurt
- 50 ml vahukoort
- 100 g taluvõid
- soola
Odrakruup kitsepiima toorjuustuga
- 60 g odrakruupi (eelkeedetud)
- 20 g sibulat
- 1 sl (20 g) kitsepiima toorjuustu
- 2 cl valget veini
- 10 g taluvõid
- käharpeterselli
Röstitud porgand
- 1 lilla porgand
Ahjutomat
- Kirsskobartomatit üks kobar
Karulaugu aioli
- 1 munakollane
- 20 g mahedamaitselist sinepit
- 50 ml õli
- 1 sidrunisektor
- karulauku
Valmistamine
Tallekaree
Lõika karree neljaks portsjoniks, kahe kondi jagu inimese kohta. Riivi peenelt mädarõikajuur, hõõru karree tükkidele, maitsesta soola ja värskelt jahvatatud musta pipraga. Purusta leivaviilud köögikombaini või sõrmede vahel peeneks puruks. Paneeri karreed leivapuruga. Aja pann korralikult kuumaks, lisa tilk õli ja tükike taluvõid, prae kergelt karree tükid pannil ja küpseta seejärel ahjus 185 kraadi juures ca 10 min (meedium) või meelepärase küpsusastmeni ja lase lihal paar minutit fooliumi all tõmmata.
Punase veini reduktsioon (kaste)
Pruunista köögiviljad pannil pooles koguses võis, lisa vein, tüümian ja veidike suhkrut, keeda kuni veini kogus on vähenenud kolmandikuni. Kurna läbi sõela. Lisa ülejäänud või, maitsesta.
Petersellijuurekreem
Koori petersellijuur ja lõika väikesteks kuubikuteks. Prae kuubikud kergelt võis, kuid ära pruunista, lisa vahukoor ja hauta kaane all madalal kuumusel, kuni petersellikuubikud on pehmed (kahvliga vajutades õrnalt lagunevad). Püreesta köögikombainis.
Odrakruup kitsepiima toorjuustuga
Pruunista sibul kergelt võis, lisa valge vein, kuumuta paar minutit ja lisa kruubid. Kuumuta veidi kogu aeg segades, keera kuumus madalale. Lisa toorjuust ja peeneks hakitud petersell.
Röstitud porgand
Koori porgand ja lõika ca 0,5 cm paksused rattad. Keeda soolaga maitsestatud vees ca 15 min. Tõsta jäävette jahtuma. Rösti porgandeid pannil mõlemalt poolt 3 minutit.
Ahjutomat
Lõika kolm varre külge kinnitatud tomatit portsjonile. Maitsesta soola ja pipraga ning piserda peale veidikene oliivõli, küpseta ahjus 150 kraadi juures ca 20 min.
Karulaugu aioli
Püreesta karulauk õliga kannmikseris kuni auramiseni. Mikserda munakollane ja sinep ning lisa peene joana karulauguõli kuni mass pakseneb, maitsesta lõpus soola ja sidrunimahlaga.
Võta kapist oma lemmiktaldrik ja meisterda sellele komponentidest meelepärane portsjon.
Retsepti koostas
Hannes Kalle
Event Catering peakokk
„Minu vanaema oli pärit Hiiumaalt ja sealt kaasa saanud toidu valmistamise traditsioonid. Ta hoidis meie toidulaua mitmekülgsena, üllatades ja joovastades mu maitsemeeli. See oligi see säde, mis sütitas tule mu teekonna alguseks. Läbi aja on mind saatnud uudishimu teadmiste järgi nii tooraine kui tehnoloogiate vallas ning kuidas teha erinevatele inimgruppidele süüa.
Heast toorainest, värsked, rikkalikud ja julged maitsed on need, mida ma teen ja teha armastan, hoides elamuse kvaliteeti hoolimata aplate suude kogusest. Vaid parimat!“