Talvine pralinee 360 °
4 inimest
Koostisosad
Valge šokolaadi biskviit
- 175 g võid (toasoe)
- 150 g suhkrut
- 3 kanamuna
- 175 g jahu
- 200 g valget šokolaadi (hakitud)
Pähkli-halvaakreem
- 200 g halvaad
- 70 g purustatud metspähkleid
- 100 g mascarpone toorjuustu
- 100 g Philadelphia toorjuustu
- 60 g vahukoort 35 %
- 4 cl Vana Tallinn likööri
- 200 g tumedat šokolaadi
- 120 g suhkrut
- 200 g külmutatud marju
- värskeid marju kaunistuseks
Valmistamine
Pähkli-halvaakreem
Lisa mascarpone ja Philadelphia toorjuustule suhkrut ja riivi sisse halvaad ning purustatud pähklid. Vahusta mikseriga. Lisa vahukoor, vahusta veel ja lisa Vana Tallinna liköör. Valmis kreem tõsta pooleks tunniks külmikusse, et ta stabiliseeruks. Pane kreem pritskotti.
Valge šokolaadi biskviit
Kuumuta ahi 170 kraadini. Vahusta või ja suhkur kohevaks vahuks (ca 7-10 min.). Lisa ükshaaval munad, mikseriga (kui muna kenasti segunenud võiga, lisa järgmine). Sõelu sisse jahu ning sega puulusikaga ühtlaseks.
Viimasena sega sisse vaarikad, mis eelnevalt üles sulatatud ja üleliigsest mahlast nõrutatud. Vala tainas küpsetuspaberiga vormi ja küpseta ca 25-30 minutit. Kontrolli tikuga biskviidi keskelt, kas biskviit on valmis. Kui tiku külge jääb tainas, on vaja veel küpsetada umbes 10 minutit. Jahuta.
Võta kaks metallist vormirõngast, üks suur ja üks väike. Suurega löö biskviidist ring. Pritskotist tortsuta halvakreemi rõnga sisse biskviidi peale (niimoodi, et metallvorm hojab kreemi). Tõsta pooleks tunniks sügavkülma. Peale seda, löö väikese ringiga koogikese keskele auk. Nüüd näeb dessert välja nagu pontšik!
Sulata šokolaad veevannil. Täida sulašokolaadiga pritskott. Tee väike auk pritskotti tippu. Vaikselt vala šokolaad desserti peale. Oota, kuni šokolaad taheneb.
Marjakaste
Pane külmutatud marjad (marjasegu sobib ka) keedunõusse koos suhkruga ja keeda kokku. Vala läbi sõela.
Dessert kaunista tuhksuhkru, värskete marjade, mündi ja beseega.
Retsepti koostas
Pavel Gurjanov
Restoran CRU
„Minu jaoks on uus Eesti köök vanemate Põhjala köögi traditsioonidega! Põhirõhk ökoloogilisel toorainel ja talutoidul!“