Vaarikane põder ja kaerahelbed peterselliga
2 inimest
Koostisosad
Vaarikane põder
- 300 g põdra tagatükki
- veise- või kanapuljongit
- 150 g vaarikaid
- 50 g sellerit
- 50 g porrulauku
- 25 g punast sibulat
- 50 g puravikke
- 50 g kooritud porgandit
- 1 tähtaniis
- 3 vürtspipratera
- 200 ml kuiva vermutit
- 10 musta pipratera
- meresoola
Kaerahelbed peterselliga
- 100 g kaerahelbeid
- 200 g veise- või kanapuljongit
- 100 g lehtpeterselli
Valmistamine
Vaarikane põder
Puhasta põdraliha kelmetest ja hõõru sisse soolaga. Jäta külmakappi tunniks seisma. Loputa külma veel all ja kuivata hoolikalt.
Pruunista ettevalmistatud aedviljad ja seened kuumal pannil, aseta ahjupoti põhja. Pruunista samal pannil liha ja aseta köögiviljade peale puhkama. Vala vermut samale pannile ja kraabi spaatliga panni põhjast lahti kõik liha ja köögivilja jäägid. Lase keema tõusta ja vala ahjupotti. Teisel pannil rösti vürtsid ja lisa ahjupotti. Kata poti sisu puljongiga nii, et kõik oleks kaetud. Kata pott korralikult kaane ja fooliumiga.
Soojenda ahi 90 kraadini ja aseta pott 10 tunniks ahju. Kui ahju minimaalne temperatuur on 120 kraadi, lühenda hautamisaega kolmandiku võrra.
Kui pott on ahjust välja võetud, siis enne kaane ja fooliumi eemaldamist lase prael umbes 30 minutit toatemperatuuril puhata. Eemalda potist ettevaatlikult liha ja köögiviljad. Järelejäänud vedelik pane kastrulisse ja soovi korral selita munavalgega. Vedelikust kastme saamiseks tuleks seda veel 1/3 võrra kokku keeta ja seejärel soolaga maitsestada. Kui leeme maitse on juba liiga tugev paksenda kokkukeetmise asemel hoopis külmi võikuubikuid sisse vispeldades (Ära siis enam kuumuta!).
Leemest saadud aedviljad aseta kuumale pannile vahutava võiga praadima, ning liiguta neid võimalikult vähe. Kui aedviljad ja seened on praetud ja kaste valmis, siis head isu!
Kaerahelbed peterselliga
Aseta 100 g sõelutud kaerahelbeid 200 ml keevasse puljongisse ning lase 3-4 min haududa keskmisel kuumusel. Kui kaerahelves on pehme, maitsesta soolaga ja sega sisse tükike võid ning peeneks hakitud värske lehtpetersell.
Retsepti koostas
Hardi Nurmine
Restoran „Kaheksa jalga“
„Põder on Eesti metsades üks suur ja hirmuäratav loom – oma graatsilise sammu ja meeletu koguga on ta väga majesteetlik. Ta on aktiivne ja liikuv loom ja tema liha on küll pikk ja tülikas valmistada, ent tulemus on seda väärt. Oluline on, et liha oleks värske, ning turvaline! Kuna loom on meile nautimiseks oma elu andnud, siis tuleb tema lihaga käituda äärmise austuse ja kannatlikkusega.
Vaarikas annab kogu kompotile väga mõnusat aroomi ja hapukust, mis toob hästi välja aedviljade erinevad maitsenüansid. Ning ühelt sügiseselt toidulaualt ei saa puududa ju meie seenemetsade kroonimata kuningas – puravik. Puravikul on kombeks sobida nii soolaste kui ka magusate maitsetega, ja seda ülesannet siin põdra ja vaarika vahel ta just täitma kutsutud ongi.“