Ma armastan Eesti piima

Ma armastan Eesti piima

Roomet Sõrmus – Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja endine juhataja ja Eesti toidu fänn

Ma armastan Eesti piima, sest kogu minu elu on olnud seotud piimaga. Piim on olnud minu ümber lapsepõlves, piim on viinud mind kokku mu parimate sõpradega, piimast olen kirjutanud ülikooli lõputöö ja piim on oluline osa minu tänasest tööst.

Minu ema ja isa töötasid pikka aega piimatööstuses ja nii möödus ka minu lapsepõlv piimaautode ja võikastide vahel. Raske on ette kujutada midagi paremat värskest võist, mis on võimeistrite käe all valminud loetud minutid tagasi ja äsja torust välja potsatanud...

Piim on olnud minu toidulaual nii kaua kui ma seda mäletan. Täna tundub see naljakas, kuid lapsena oli minu üheks lemmiktoiduks hapukoor, millele oli lisatud suhkrut ja kakaod. Muidugi oleksin hea meelega puginud ka kohukesi, kuid Põlvas oli neid võimatu saada.

Nüüdki algab iga hommik piimaga. Joon päeva alustuseks tassi kohvi, millele on lisatud rohkelt värsket Eesti piima. Piim ei tohi külmkapist kunagi puududa, sest siis jääb ka kohvi joomata.

Piim on tõsiselt väärt toiduaine, millest saab valmistada väga palju erinevaid maitsvaid tooteid. Kohupiim, hapukoor, juust, keefir, jogurt - seda loetelu võiks jätkata pikalt.

Kirgliku hobikokana on piimatooted minu köögis asendamatuks tooraineks nii soolaste kui magusate toitude valmistamisel. Lemmikute hulka kuulub kindlasti kohupiimakook, mille valmistamiseks on kasutatud lisaks kohupiimale ka rohkesti Eesti võid. Küpsetamisel kasutan alati ehtsat võid, sest just või annab koogile õige maitse.

 

Tunnen rõõmu, et tänu meie põllumeeste pühendunud tööle ja piimameistrite hoolsusele on Eesti poodide piimaletid lookas ja valikust leiab palju väga häid piimatooteid. Piim on iga päeva pärl!